Anar a buscar diaris, revistes i col·leccionables era -i és- un costum quotidià, però aquest hàbit ha anat canviant amb els anys i cada vegada es fa menys. L’ús d’internet, les xarxes socials i la digitalització dels mitjans escrits han propiciat que molts quioscos tanquessin. A Manresa n’hi havia hagut molts, i alguns eren un espai de trobada i tertúlia.

Hem aconseguit recopilar poca informació sobre aquest tema, però ens ha agradat molt treballar-hi. Continuem la recerca!

A continuació, alguns testimonis gràfics que hem recollit de l‘Arxiu QUINTANA TORRES (ACBG).

QUIOSC CIRERA Muralla de Sant Domènec (1940-2014)

Quiosc CIRERA, al costat del restaurant-cafeteria Miami

El Cirera, quiosc manresà per excel·lència.

Podeu consultar l'article de la Gemma Camps. Diari Regió7 25-11-2014: aquí

QUIOSC dels Bombers, Muralla del Carme 

Aquest quiosc dels anys 60 era molt a prop del Parc de Bombers de Manresa i del mercat de les Mandongueres. A la imatge, al fons a mà dreta, es pot veure la portalada tan característica de l’entrada del mercat.

Podeu llegir més del mercat de les Mandongueres en aquest enllaç del blog Històries Manresanes: aquí

QUIOSC de la carretera de Vic xamfrà amb la Pujada del Castell

Aquest quiosc era conegut com el del Ceguet. L’any 2001 era de propietat municipal, juntament amb el de la plaça Valldaura. Aquell any, el qui era aleshores regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Manresa, Josep Camprubí, va anunciar el seu enderrocament (Vilaweb, 12 de gener del 2001).


QUIOSC de la plaça dels Infants

Aquest quiosc es va instal·lar als anys 70, abans que s’inaugurés, l’any 1982, el Monument de la Llum, obra de Jaume Soldevila i Ribera, per iniciativa d’Aigües de Manresa.


QUIOSC FARRERAS plaça de Sant Domènec

Any 1976. Fotografia: Arxiu Quintana Torres (ACBG)

Dues fotografies del quiosc Farreras. A la primera imatge, el quiosc amb un munt de diaris i revistes.

A la segona fotografia es pot apreciar on estava situat el quiosc, just davant del semàfor de la plaça Sant Domènec. Quan es travessava el pas de vianants, es podia veure el popular Bar Perdiu. A la dreta, veiem anunciades les pel·lícules que es feien als cinemes de Manresa. En aquesta zona cèntrica s’hi penjaven uns pòsters pintats a mà amb la programació setmanal. També es pot veure la publicitat del Concurs de Teatre Amateur, que s’havia fet molts anys als actuals Carlins, abans Círculo Familiar Recreativo.


QUIOSC DE L’ARPA plaça de Fius i Palà 

Quiosc de l’Arpa de la Plaça de Sant Domènec. Dibuix: Ferran Costa Duran

El Quiosc de l’Arpa, d’estil modernista i projectat per l’arquitecte Josep Firmat l’any 1917, va substituir un d’anterior -també de fusta- aixecat per Ignasi Oms al mateix lloc (davant de la casa modernista Ca la Buresa). Està construït amb una base de pedra amb decoració floral, cos de fusta, i vidre i coberta de ferro forjat. Va seguir essent un quiosc de premsa fins fa uns anys, però actualment, els dies de fira o en esdeveniments especials, esdevé un punt d’informació turística i comercial de Manresa. Es conserva en molt bon estat gràcies a una recent restauració. Actualment forma part del catàleg del Patrimoni Històric i Monumental de Manresa i de la ruta turística La Manresa Modernista.

En la investigació duta a terme pel documental Milicianes (emès recentment per TV3), s’explica que la miliciana Ramona Soldevila Cires (1898-1936?) es va casar amb el manresà Josep Sallés Merly i es va establir a Manresa (1920). Amb la mort del marit, l’any 1925, va heretar el quiosc de la plaça de Sant Domènec, que pertanyia a la família Sallés. L’any 1929, Ramona Soldevila feia de corresponsal del diari La Vanguardia a Manresa. L’any 1934 va vendre el quiosc a Miquel Arpa per motius de salut, segons sembla, i el 1936 comença a treballar per l’Ajuntament de la ciutat.

Hem fet un petit extracte pel tema que nosaltres tractem del quiosc Arpa. Podeu consultar més informació al personatge del mes: aquí