Apugem la Persiana

Comerços històrics de Manresa.

Fira de Mostres de 1940 i Mercat Exposició de Productes 1957

Els dies 19, 20 i 21 de maig se celebra la Fira de l’Ascensió i l’Expobages 2017 al centre de Manresa. Ens ha semblat adient explicar-vos com eren les Fires dels anys 1940 i 1957, de les quals hem localitzat informació.

Les tres voluntàries que treballem des de fa uns anys a l’arxiu “Ramon Estrada” de la biblioteca “Jaume Perramon” (al barri de les Escodines de Manresa) -Maria Josep Curero, Dolors Estrada i Lluïsa Font- hem fet unes troballes que us volem mostrar.

Fira de Mostres de 1940

El document és de la 1ª Feria Oficial de Muestras de Manresa (del 29 d’agost al 10 de setembre de 1940). Es va celebrar al Grupo Escolar Generalísimo Franco, (actual escola Renaixença) per la Festa Major d’estiu. Aquesta numeració de “primera” fira no és correcta, doncs la primera es va celebrar l’any 1901. Sí que és la primera, però, de l’època franquista, després de la Guerra Civil (1936-1939).

A la capçalera d’aquest MANIFEST-CRIDA segellat per L’AJUNTAMENT NACIONAL DE MANRESA el Juliol de 1940 hi veiem les salutacions del Règim Franquista: Saludo a Franco!, Arriba España!, Viva España!

Aquest document es va enviar des del consistori manresà a comerciants i fabricants, convidant-los a inscriure’s i a participar-hi.

Josep Camprubí Plans diu: “Ens trobem en la II Guerra Mundial i en la crisi que travessava la indústria i el comerç en general per la manca de primeres matèries i altres recursos  després de la Guerra Civil (1936-39). Com s’havia establert el compromís es tirà endavant, malgrat l’advers moment econòmic que es vivia, i s’ompliren tots els espais disponibles, una cinquantena d’estands i s’expediren 15.000 targetes de visitants.

L’acte d’obertura estigué presidit per l’alcalde: Domènec Prunés, Comissió Organitzadora: Pere Ausió Rovira, Ramon Brunet, Joan Cirera, Antoni López, Lluís Rius (Signatures que veiem al document). En l’Exposició d’Artistes Manresans que organitzà Francesc Ribera, entre pintures, dibuixos, esmalts, fang i fotografies, hi participaren 121 treballs d’artistes locals, entre altres: l’Evarist Basiana, Pilar Planas, Joan Vilaró, Josep Vila Closas” (1)

També hem recuperat el document del Concert-Programa 1ª Fira Oficial de Mostres a càrrec d’un Sextet de la “Organización Nacional de Ciegos” que se celebrà l’u de setembre, a les 16h, al Grupo Escolar Generalísimo Franco, dins els actes també de la Festa Major de l’any 1940. Amb un programa molt complet, interpretaren peces de compositors com Mendelssohn, Schubert, Toldrà, Albèniz i Granados entre d’altres.

L’EXPO DE FA 60 ANYS, EN DOCUMENTS

Hem rescatat el llibret editat pel certamen a l’arxiu Ramon Estrada.

Portada Fira 1957: Pintor Josep Vila Closas

Data: Del 29 d’agost al 8 de setembre de 1957, Festa Major de Manresa

El dibuix de la portada és del pintor manresà Josep Vila Closas, on ens mostra els símbols de la indústria, el comerç, l’agricultura i la mineria.

Josep Camprubí Plans diu: “L’èxit de la Fira de 1952 projectà el Mercat-Exposició de Productes del 1957. Creiem que això de “Mercat” deuria introduir-ho el senyor Espinalt (secretari general de la Fira) perquè propugnava tothora aquest nom. L’Exposició ocupà l’interior i exterior de l’institut Lluís de Peguera amb un total de vuit mil metres quadrats. L’acte d’inauguració fou beneït pel bisbe de la diòcesi Ramon Masnou, l’alcalde Joan Prat Pons, el president de la Cambra Joan Gallifa i el senyor Valentí Masachs director de l’institut Lluís de Peguera entre d’altres autoritats.

Algunes visites singulars a la Fira foren: L’Escolania de Montserrat, l’abat de Montserrat Aureli Mª Escarré, el president de la Diputació Marquès de Castellflorite, i  el Governador de la Província Acedo Colunga. Un esdeveniment que tingué rellevància i coincidí amb el funcionament de la Fira fou la inauguració del nou edifici de Correus i Telègrafs situat a la Plaça Espanya” (2)

Sobre la Fira de 1957, el llibre de La Cambra de Comerç i Indústria de Manresa (1906-2006) ens diu: “Al començament dels anys 50 la Cambra participa en l’organització de fires comarcals com la Fira Extraordinària de l’Ascensió de 1952 i el Mercat Exposició Oficial de Productes de 1957. La primera fira commemorava el cinquantè aniversari de l’Escola Municipal d’Arts i Oficis i el vint-i-cinquè de l’Institut d’Ensenyament Mitjà, i la segona, el cinquantenari de la Cambra de Comerç. La Fira de 1957 s’inaugurà el 31 al migdia doncs el 29 d’agost que estava previst, caigué un aiguat que ajornà l’acte. La fira fou un èxit amb 80.000 visitants, 95 expositors i 150 parades. Dels productes “estrella” exposats foren: màquines d’afaitar elèctriques, rentadores, cafeteres italianes “Gaggia” i la Coca-Cola, que s’havia introduït a Espanya arran del  pacte amb Estats Units de l’any 1954. Dins la mostra hi hagué una Fira del Motor en què un dels productes més valorats foren els petits cotxes PTV (Perramon, Tachó i Vila). La fira tancà amb superàvit.” (3)

On es va fer: Als jardins i les aules de l’Institut Lluís de Peguera

Alcalde: Joan Prat Pons

President de la Cambra: Joan Gallifa Soler

Secretari General del Comitè Executiu del Mercat-Exposició: Pere Espinalt Vendrell

  • Comité Executiu: Antoni Baltierrez Marià, Josep Grau Orrit, Josep Maria Portella Figueras, Ernest Sala Gelabert, Santigo Singla Farrés, Joaquim Soler-Padrós Gibert, Eduard Valentí Goycolea.
  • Cronista: Pere Ausió Rovira, redactor del diari Manresa
  • Assessor tècnic: Antoni Serrahima Esteve
  • Direcció tècnica catàleg: Publicitat As
  • Llistat d’Expositors: Tots estan ressenyats  al llibre Les Fires de Mostres a Manresa” (1901-1980) pàgina 137.

ALGUNS ANUNCIS DEL CATÀLEG 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Articles d’interès

Els Jueus a Manresa extracte conferència de l’historiador manresà Joaquim Sarret Arbós, feta al Centre Excursionista de la Comarca de Bages el 16 de novembre de 1908.

Visió del comerciant manresà any 1957

Tots els documents es troben a l’Arxiu Ramon Estrada,  biblioteca Jaume Perramon (al barri de les Escodines de Manresa.

Notes breus de les fires 

Després se celebrà la Fira de l’any 1969, que tingué molta rellevància i notorietat. Més tard es farien certamens monogràfics centrats en el Càmping els anys 1978,1979 i 1980.

Els anys 1981 i 1982 es fan les Expos en uns locals cedits per la Caixa d’Estalvis de Manresa, al Passeig de Pere III, tocant a la zona de la Bonavista.

L’any 1983, l’Expo supera l’espai de Caixa de Manresa i surt al Passeig de Pere III.

L’any 1984 es traslladen al solar dels antics docs (a la zona de l’actual plaça Sant Jordi), amb dos grans envelats que cobrien una part del recinte.

L’any 1985 el solar dels docs és insuficient i es desplacen cap al carrer Joan XXIII.

Per l’Expo del 1986 s’inaugura el palau firal del Guix, un recinte firal permanent amb una superfície de 20.000 metres quadrats de zona exterior i  7.600 de zona coberta o interna, distribuïts en tres plantes. La construcció anà a càrrec de Construccions Salido.

Sota el mandat de l’alcalde Joan Cornet Prat, es constituí el Patronat de la Fira de Manresa integrat per: Ajuntament, Cambra de Comerç; presidit per Valentí Roqueta, Generalitat de Catalunya i Caixa d’Estalvis de Manresa. En aquest patronat s’implicaren moltes persones de la ciutat que treballaren perquè Manresa tingués el seu primer palau firal.  A causa de la davallada d’expositors i públic, de l’any 2013 fins l’actualitat, l’Expo es trasllada al centre de la ciutat.

Lluïsa Font Garcia


Bibliografia  

  • Camprubí Plans, Josep: Les Fires a Manresa 1901-1980,  editat pel Grup Catalana Occidente, 1980, pàgina 83 (1) i pàgina 131 (2)

  • Rubí Casals, Mª Gemma i Virós Pujolà, Lluís: La Cambra de Comerç i Indústria de Manresa, Cent Anys d’impuls Econòmic (1906-2006) , Editat Cambra de Comerç de Manresa, any 2006, pàgina 95 (3)

A %d bloguers els agrada això: