Abans i ara (2)

Continuem la secció d’apunts històrics que vam iniciar el mes de setembre del 2018, i que tan bona resposta van tenir, generant molts comentaris a la xarxa.

Amb aquest nou format, ampliem les ressenyes de més comerços de la ciutat de Manresa, que és un dels objectius del nostre blog-web. I en tenim molts, consulteu-los!

ABANS: Calçats PEÑARROYA

Fotografia: Arxiu Apugem la Persiana

 

Fotografia: Àlbum de cromos UBIC (2003)

 

Fotografia: Àlbum de cromos UBIC (2003)
 • Data d’obertura: Any 1928
 • Adreça: Carrer Urgell núm. 27-29
 • Altres botigues del grup Peñarroya: Calçats Daina, al carrer del Born núm. 13 (1980); el magatzem es trasllada al carrer Alcalde Armengou i al costat s’obre una botiga; My Way, establiment dedicat al calçat jove, al carrer Jaume I núm. 3, obert l’any 2000.
 • Fundador: Manuel Peñarroya fundà el negoci amb la fabricació d’espardenyes a la població del Forcall (Castelló de la Plana). Els fills Antoni i Francisco aviat regentaren el negoci. Continuà l’Antonio i la Montserrat Peñarroya, que agafà la direcció als anys vuitanta junt amb el seu marit, Jaume Bacardit.
 • Activitat: Fabricació d’espardenyes a l’engròs i al detall. Més tard, sabateria.
 • Data de tancament: Any 2014

Què hi trobem ARA (Gener 2019) GILDA Moda

Fotografia: Arxiu Apugem la Persiana

ABANS: Teixits SANT DOMINGO

Fotografia dels Teixits Sant Domingo situats a la Muralla Sant Domènec núm. 24 (1968). Arxiu Quintana Torres (ACBG)
A l’esquerra veiem una de les entrades dels Teixits Sant Domingo, al carrer Jaume I núm. 1, que feia xamfrà amb la plaça d’en Clavé. Fotografia Quintana Torres (ACBG)

 

Fotografia: Àlbum de cromos UBIC (2003)
 • Data d’obertura: Any 1947
 • Adreça: Primer, Muralla Sant Domènec núm. 24; després, carrer Jaume I núms. 1 i 3, xamfrà amb la plaça d’en Clavé. I per últim, carrer Jaume I núm. 5
 • Fundador: Josep Catot i la seva esposa, Emília Sardans. Continuà la filla, Emília Catot Sardans
 • Activitat: Venda de teixits, mantes i roba de confecció
 • Data de tancament: Any 2003?

Què hi trobem ARA (Gener 2019) Cotilleria PASTOR

Fotografia: Arxiu Apugem la Persiana

ABANS: MAGATZEMS SANT MIQUEL

Fotografia: Del llibre Fàbriques i Empreses, de Josep Camprubí Plans (1994)

Després VIDAL HOME

Fotografia: Àlbum de cromos UBIC (2003)
 • Data d’obertura: Any 1939 com a Magatzems SANT MIQUEL; després, l’any 1995, VIDAL Home
 • Adreça: Carrer Sant Miquel núm. 39, cantonada amb el carrer de les Piques
 • Altres botigues del grup Sant Miquel: Young, al carrer Nou núm. 9 (1976), roba per a jovent. Menuts, al carrer del Born (1981), roba infantil.
 • Fundador: Lluís Espinalt Pujol es formà com a aprenent i dependent als “Almacenes El Ebro” (Tortosa), vinculat indirectament amb Can Jorba. Torna a Manresa acabada la Guerra Civil i, associat amb Josep Porta (comerciant barceloní de sederies), funden Magatzems Sant Miquel a l’espai de l’antiga Sastreria Sellarés. Tal com hem assenyalat a l’apartat anterior, la seva gran expansió els anys 70 i 80 va marcar tota una època. A partir dels anys 90 comença la davallada i tanquen el 1995. Continuà el grup badaloní de roba VIDAL.
 • Activitat: Primer, botiga especialitzada en confecció d’home i, posteriorment, home i dona.
 • Data de tancament: Magatzems Sant Miquel, setembre del 1995, i Vidal Home tanca l’1 d’abril del 2012.

Què hi trobem ARA (Gener 2019) ELS TURCS Llenceria

Fotografia: Arxiu Apugem la Persiana

ABANS: FORN DE SANT JOAN

 • Data d’obertura: Any 1931
 • Adreça: Carrer d’Urgell núm. 17 que, més tard, va passar a ser el núm. 19
 • Fundador: Pasqual Soler -pastisser d’ofici- es queda aquest comerç, que era un forn de pa. A finals dels anys 50, el seu fill Josep Soler Casals es farà càrrec del negoci junt amb la seva esposa Ermitas Carballeira Amarelo, i es dedicaran només a la pastisseria.
 • Activitat: Forn de pa i Pastisseria, especialitzada en bombons.
 • Data de tancament: 8 de desembre de l’any 1998.

 Què hi trobem ARA (Gener 2019) Fèmina, roba per la llar

Fotografia: Àlbum de cromos UBIC (2003)

ABANS: Carnisseria BADIA

Fotografia: Arxiu Apugem la Persiana
 • Data d’obertura: Any 1940
 • Adreça: Carrer Born núm. 10
 • Fundador: Francesc Badia Alsina; continua el negoci el fill, Francesc Badia Marull i la seva esposa Lourdes Planas, que portà la botiga durant més de trenta anys i són els encarregats de tancar l’establiment.
 • Activitat: Venda de xai, vedella, cabrit i aus.
 • Data de tancament: Novembre del 2007

 Què hi trobem ARA (Gener 2019): Roba infantil Bóboli

Fotografia: Arxiu Apugem la Persiana

ABANS: Llibreria VERGÉ

Parada de la Llibreria Vergé, anys 60- Arxiu Quintana Torres (ACBG)
Darrere la Farola al centre de la imatge veiem la Llibreria Vergé. Estava situada davant l’actual Plaça de Crist Rei de Manresa. Arxiu Quintana Torras (ACBG)
Anunci revista Bages, juny 1962
 • Data d’obertura: Any 1940
 • Adreça: Passeig Pere III núm. 42, xamfrà amb el carrer Guimerà
 • Fundador: Joan Vergé Oller, un personatge públic important de l’època en molts àmbits culturals i esportius de la Ciutat. Promotor actiu del Club Natació Manresa.
 • Activitat: Llibreria, papereria, galeria d’art i taller d’impremta. En Vergé, junt amb Josep Creus Llobet i Salvador Vall, fundaren la impremta Tipografia Artística (1927)
 • Data de tancament: Any 1974

Què hi trobem ARA (Gener 2019) Intimissimi

Fotografia: Apugem la Persiana

ABANS: CISTELLERIA BERNADICH

A l’esquerra Cistelleria Bernadich, el rètol en castellà, any 1969. Fotografia: Arxiu Quintana Torres (ACBG)

 

Fotografia: Àlbum de cromos UBIC (2003)
 • Data d’obertura: Any 1934
 • Adreça: Primer, a la plaça Bages; després, al carrer del Cós i, l’any 1940, es traslladen definitivament a la plaça dels Infants núm. 11
 • Fundador: Celdoni Bernadich i la seva esposa Dolors Cots; més tard, els fills Josep i Jaume Bernadich i la dona d’aquest, Maria Lluïsa Márquez, portaran el negoci fins al seu tancament.
 • Activitat: Cistelleria, mobles, articles de decoració, persianes i tendals.
 • Data de tancament: Agost del 2016

NOTA: Cal Bernadich va ser la darrera CISTELLERIA de Manresa.

Què hi trobem ARA (Gener 2019) Roba Amiga Solidança

Fotografia: Roba Amiga Solidança. Inauguració (15 de desembre 2017)

Hi ha 11 comentaris

 1. Molt bon treball, Lluisa Font. He conegut totes les botigues d‘abans i bona part dels amos. Porto 50 anys a Suíssa i no he obldat mai ni el „meu“ carrer d‘Urgell ni la sort de gaudir de botigues amb tanta humanitat i professionalitat. M9tes gràcies!
  Ramon Boixet, Berna.

  M'agrada

  • Hola Ramon. Ens alegra molt que puguis reviure la teva joventut a Manresa gràcies a les nostres publicacions. Esperem fer-ho per a molta d’altra molta gent! Records,
   L’Equip d’Apugem la Persiana

   M'agrada

  • Hola Roser. La Cotilleria Pastor està actualment (gener del 2019) al carrer Jaume I cantonada amb la plaça d’en Clavé. Sabem que abans havia estat a la Plana de l’Om però no tenim coneixement de que hagi estat a cap altre lloc. Gràcies per aportar el teu comentari. Salutacions,
   L’equip d’Apugem la Persiana

   M'agrada

 2. Santpedor, 20 de gener de 2019

  El blog “ Apugem la persiana” m, ha traslladat a la ciutat de Manresa que vàrem conèixer la meva família i jo quan vàrem venir a viure en aquesta ciutat l, any 1976. He passejat amb el vostre blog el recorregut emocionant del centre comercial d’ aquella època. El camí d, una Manresa que pertany a l’enyorança de la meva joventut i que el transcurs del temps l’arraconat a l, oblit.
  Aquest blog té una importància fonamental per recuperar la memòria històrica de la nostra ciutat. Tanmateix, servirà també per entendre el soterrament del petit comerç de moltes poblacions de Catalunya.
  Recordo amb melangia el meu caminar pels carreres més emblemàtics de Manresa. Jo era gairebé una nena, i els meus ulls observadors quedaven captivats amb tot allò que veien. Eren dies on el comerç estava viu i les botigues tenien la seva pròpia identitat. Et paraves davant d, un establiment, i el dependent o dependenta et saludava darrera el cristall de les vitrines on exposaven els seus articles. On existia la complicitat entre botiguer i client perquè et coneixien. On podies demanar la seva opinió i, sense presses, te la donaven.
  Mai oblidaré al Sr. Francisco de la Llibreria Xipell, situada al passeig. Quan vaig emprendre els meus estudis a Barcelona , no només m ,animava a estudiar sinó que em venia els llibres i me’ls deixava pagar quan m’anava bé. I em parlava sempre dels quadres que exposava a la llibreria, la seva gran passió.
  La Pastisseria Andreu, carretera Cardona, on cada diumenge el meu pare hi anava a comprar el típic tortell de nata.
  Xocolata Torra , al casc antic de la ciutat, on em van explicar com fer les trufes i diferents pastissos de la seva exquisida xocolata , sobretot, la negra.
  Ara, tenim una Manresa globalitzada, on les grans marques decoren igual els comerços, tant en una ciutat com en una altra, sense personalitat pròpia, a excepció d, unes poques botigues que encara pertanyent al comerç petit.
  Les fotografies són realment magnífiques he reconegut a molta gent que ja no està entre nosaltres.
  Les Fires, els anuncis típics de l, època franquista, dignes de llegir amb l, escriptura típica del règim i, que per desgràcia, actualment és la única cosa que ens ha quedat, malgrat que el format sigui el del segle XI.
  He donat la meva opinió i com diu una persona que conec “ tema tancat”, sinó corro el perill d, estendrem massa.
  Et felicito Lluïsa Font i a la resta dels teus companys que heu fet amb aquest blog un treball magnífic, acurat, , ple de delicadesa i que ens adonem de la Manresa que ja no existeix. I com he esmentat al principi, m, ha traslladat pel camí de l’enyorança i tendresa de la meva joventut.

  ENHORABONA A TOTS!!!!!!!!

  Neus Amat Serra

  Liked by 1 person

  • Hola Neus, gràcies pels teus comentaris, les teves memòries. Aquest bloc pretén recuperar un trosset d’aquells temps que, com bé dius, el botiguer ens saludava darrere dels vidres de la botiga. Ens alegra que t’hagi fet reviscolar els teus records, com esperem que ho faci a molts d’altres lectors. Una salutació.
   L’equip d’Apugem la Persiana.

   M'agrada

 3. Jo per l edat no les vaig conèixer totes, però em dona enyorança de veure com el petit comerç a anat canviant o desapareixent.
  M encanta aquest grup i m encanta saber de la Manresa d abans i els canvis i perduas k han anant succeint

  Liked by 1 person

  • Hola Abigail. Ens alegra molt que t’agradi el bloc. El fem per preservar la memòria oral dels antics comerciants de Manresa i apreciem molt que el missatge arribi a la gent que pensa i sent com nosaltres. No dubtis a posar-te en contacte sempre que vulguis! Arreveure,
   L’equip d’Apugem la persiana

   M'agrada

  • Hola Josep Ramon. Gràcies per comentar en el nostre blog. El fem amb la il·lusió de que arribi tant a les persones que havien viscut aquesta Manresa de comerç proper, com també als més joves que la volen conèixer… Records a Andorra!

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.