Quan es tanca algun comerç a la ciutat i cap altre establiment s’hi torna a posar, les façanes d’aquests establiments sovint es descuiden i fa que tot l’edifici presenti un aspecte degradat i abandonat.
Una solució que s’ha donat a la nostra ciutat ha estat decorar amb pintures murals alguns d’aquests comerços, cosa que permet donar un altre aire a edificis buits, i evita, en la mesura de què és possible, que les façanes s’embrutin amb graffitis de persones incíviques.
Avui parlarem d’algunes d’aquestes pintures. Si els nostres lectors/es en troben a faltar alguna, poden posar-se en contacte amb nosaltres per a afegir-ne la fotografia.
El carrer Barreres
L’any 2012, l’Ajuntament de Manresa va tenir la idea de decorar algunes façanes del carrer Barreres amb murals que recreaven la vida comercial que hi devia haver hagut al barri fa uns quants anys. Aquests murals els hi van encarregar al Benvi, Benvingut Parrilla, un artista autodidacte que l’octubre passat va tornar a sortir als diaris de la ciutat per un altre mural que ha fet a la plaça del Carme, dedicat aquesta vegada al periodista manresà Josep Maria Planes (1907-1936).
Com es pot veure en les següents fotos, el Benvi va fer un treball acurat al carrer Barreres, però ara, després dels anys i sense cap manteniment realitzat, la pintura ha caigut en alguns punts, malgrat que el conjunt del treball mostra bon aspecte. El pintor es va fer acompanyar d’un col·lega anomenat Rafa, que signa algunes de les pintures.
Les pintures, a més, representen alguns dels negocis que hi havia hagut en aquella façana. En concret la que representa el bar, part de la qual s’ha fet damunt els portons que encara ara tanquen l’entrada a l’establiment.

Altres pintures del carrer Barreres, sempre fetes sobre façanes d’edificis buits i tancats, hi representen una peixateria, una licoreria, una carnisseria, una botiga de queviures i, fins i tot, la seu d’un club de futbol.
No sabem si aquests establiments va existir en aquests llocs. De nou, demanem l’ajut dels nostres lectors/es per si recorden quines botigues hi havia en aquests edificis, que corresponen als actuals números de l’11 al 23 del carrer Barreres. Tot seguit podeu veure les pintures:






Altres murals
Al carrer Sant Miquel s’hi pot trobar un altre mural, realitzat pel pintor Randy, que s’ha fet sobre la façana de l’edifici que fa cantonada amb el petit carrer de Sant Pere. En aquest edifici hi havia hagut l’establiment d’informàtica PC Ones.
L’emblemàtic Cine Goya
En aquest recull falta el mural que mostra, molt fidelment, el que havia estat el Cine Goya, situat al carrer de Sant Andreu i enderrocat el 2011. Tal com hem llegit al diari digital Nació Manresa, el cinema es va tancar el 1990, quan se’n deia Cine Muralla, i el seu propietari era Andreu Cabot, propietari també del cinema Kursaal. Nació Manresa segueix dient: “el seu primer nom va ser Cinema Modern i va acollir la projecció de la primera pel·lícula sonora a Manresa. Posteriorment, l’any 1932, va passar a anomenar-se Goya”.

La pel·lícula Plácido, dirigida per Luis García Berlanga l’any 1961, es va rodar íntegrament a Manresa. Segurament es devia projectar posteriorment al cine Goya.
Botigues decorades
Altres grafies que hem pogut trobar als carrers de Manresa han estat realitzades pels mateixos comerços i que han quedat com a testimoni a les seves portes, finestres o façanes. Tot seguit mostren tres exemples. Si coneixeu algun establiment tancat en el qual encara s’hi pugui reconèixer alguna de les seves grafies o pintures, feu-nos saber.



Aquests murals i grafies formen part del que va ser un dia el comerç tradicional de casa nostra. En aquest sentit, el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ha endegat un projecte que pretén fer valdre el patrimoni de la societat industrial que es conserva als pobles i ciutats de Catalunya. Per això fa un recull de fotografies dels elements que es troben als carrers dels nostres pobles i ciutats i que identifiquen el comerç i la societat industrial (s. XIX – 1980). El Museu creu que, malgrat que representen un testimoni important d’una època, molts d’aquests elements no estan documentats, valorats ni protegits, i alguns corren risc de desaparèixer.
Valguin aquestes imatges com a mostra de la nostra adhesió a aquesta campanya, i la nostra voluntat de treure profit el patrimoni comercial al carrer.