Fruiteria Balilla Teresa Pont 1937
Fruiteria Balilla, any 1937. Arxiu: Família Farràs

L’equip del blog “Apugem la Persiana” volem agrair de tot cor l’amabilitat dels cosins Laura i Francesc Farràs per fer-nos arribar el resum de l’entrevista que han fet al Xavier Farràs Pont amb una aproximació a la fruiteria que va regentar la seva mare, Teresa Pont Espinalt, entre els anys 30 i el 1972.

En moments complicats per publicar nous continguts, és d’una ajuda inestimable comptar amb aquestes col·laboracions esporàdiques i desinteressades que ens permeten ampliar la informació sobre comerços locals que van formar part de la xarxa comercial de Manresa.

Us animem a seguir l’exemple de la família Farràs i, si teniu material, sensibilitat per preservar aquests retalls d’història i ganes d’escriure, fer-nos arribar el vostre testimoniatge.

Moltes gràcies!


  • Nom del comerç: FRUITERIA TERESINA
  • Adreça: Carrer Guimerà, 5.
  • Activitat: venda de fruita, verdura i bolets selectes.
  • Data d’obertura: aprox. any 1934
  • Data de tancament: 1972
  • Anys d’activitat comercial: aprox. 38 anys

Nascuda l’any 1917, la Teresa Pont Espinalt funda la Fruiteria Teresina amb 17 anys. Era la néta de ca la Balila, coneguts a Manresa per tenir un magatzem de fruita regentat per l’Antonio Pont Soler, el seu pare, que va estar obert fins a l’any 1939 al carrer del Joc de la Pilota.

Fruiteria Balilla, any 1937. Arxiu: Família Farràs

La fruiteria Teresina es crea pels volts de l’any 1934 i tanca l’any 1972. En principi creiem que va tenir un altre nom, per després passar a ser la Fruiteria Teresina, o més col·loquialment “la fruiteria del Carrer Guimerà”. Estava situada al carrer Guimerà núm. 5. Els locals eren de la Fonda Mascaró. Durant aquests anys difícils de postguerra no era fàcil trobar gènere per la botiga, però la filosofia de la Teresa era d’oferir als seus clients i clientes, fruita i verdura de temporada, un bon gènere volia la fruita més bonica, els bolets més bons, bonics i primerencs.

I com s’ho feia? De fet, per poder oferir aquest nivell, tenia tota classe de proveïdors de proximitat i d’altres de més lluny. Per exemple, els bolets els hi proveïa el revisor dels cotxes de Berga, ell els comprava abans de baixar a Manresa i d’aquesta forma la Teresina tenia sempre els primers bolets. Hem de dir que ja tenia bolets per la Festa Major de Manresa. Tenia primícies de tot: figues les de coll de dama, préssecs de Monistrol, etc.

Pel que fa a la clientela, es va especialitzar a subministrar a famílies importants de Manresa, destinant el millor gènere a aquesta clientela destacada, i que rebien un servei Premium en productes de qualitat i en servei. Com sempre deia, segurament no era la més barata, però la fruiteria tenia fruita primerenca i de qualitat. Era època de poca activitat de Màrqueting com es coneix ara, però ella ja va participar en una auca que va organitzar el gremi de taxistes d’uns 25/30 cromos; darrere de cada cromo hi havia un espònsor, i un d’ells va ser la Fruiteria Teresina. Finalment l’any 1972, i per acabament del lloguer, en aquell moment va decidir tancar el negoci.

Com tothom en aquella època li va tocar treballar molt, però la Teresina sempre va dur aquest esperit emprenedor tan típic del nostre territori.

Text: Francesc i Laura Farràs
Entrevista a Xavier Farràs Pont, fill de Teresa Pont
Manresa, Agost 2020
Advertisement