Manresa i el seu Mil cent Centenari (889-1989)

Durant tot l’any 1989 es van fer actes per celebrar el mil centenari de la ciutat.

El dia 22 de juny, amb un acte al saló de sessions encapçalat pel president del Parlament del moment, Joaquim Xicoy; el conseller de Justícia, Agustí Bassols; el bisbe de Vic, Josep Maria Guix; l’alcalde Juli Sanclimens; el president de la comissió dels actes, Ramon Roqueta, i una delegació de Narbona amb el seu alcalde Hubert Mouly, s’encetava la celebració del mil centenari de la ciutat. A la plaça Major, 300 estudiants van fer una exhibició de moviments sincronitzats amb cartons al·legòrics. (1) 

Una d’aquestes activitats va ser la inauguració de la plaça Milcentenari a l’espai on hi havia hagut el convent dels monjos carmelites, erigit durant el segle XIV i adossat a l’església del Carme. La comunitat carmelitana de Manresa va ocupar aquest edifici de dues plantes i el seu pati en forma d’U, entre la seva construcció i les desamortitzacions de mitjan segle XIX.

El convent i l’església es trobaven units per un imponent claustre gòtic, renovat a mitjans del segle XVIII. A partir de 1835, l’antic convent i el seu claustre (l’actual plaça Milcentenari) es van reconvertir en una de les casernes militars més importants de la ciutat, que va romandre activa fins a la segona meitat del segle passat.

Des de la tardor de 1990, l’antiga caserna s’ha transformat en un alberg de joventut que forma part de la Xarxa d’Albergs de la Generalitat de Catalunya. El dia d’avui, encara s’hi poden admirar algunes de les columnes del claustre classicista de mitjans del Set-cents. (2)

Hem recuperat el Plànol Publicitari de Manresa i el calendari de 1990 que veieu a la portada.

Imatge general del calendari i plànol publicitari del 1989. Editat per Barna Poster. Disseny i dibuixos de F. Giner. Font: Arxiu Ramon Estrada, biblioteca “Jaume Perramon” de les Escodines de Manresa

Dibuixos magnífics que ens permeten recuperar més establiments i botigues de Manresa que tot sovint, per manca de fotografies, no podem recollir, i que són testimoni del patrimoni comercial manresà i va enriquint el nostre blog-web. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Notes:

(1) Informació El Pou de la Gallina, abril 2012 
(2) Informació de Manresa Turisme