Les xarxes socials són indispensables per donar a conèixer tota mena d’informació i, a més, tenen una gran acceptació. Nosaltres hi fem difusió de les publicacions mensuals del nostre blog-web i, de forma paral·lela, hi anem publicant fotografies amb petites ressenyes que han estat molt ben acollides, assolint uns nivells d’interacció rellevants.

En aquesta publicació hem recollit comentaris i aportacions que ens heu fet arribar i que han enriquit la informació inicial del comerç i, a part, està representant un bon anecdotari.

JARDINS I RESTAURANT BELLAVISTA

Segons l’acord municipal del 10-7-1952, l’Ajuntament de Manresa aprovava el projecte d’urbanització de la Bellavista en els  terrenys del turó anomenat “Coll de Manresa”, segons el projecte presentat per Mariano Ferrer i Graell. (1)

Era a la zona coneguda pels manresans com la Catalana.

Hi havia restaurant, cafeteria i un lloc amb gronxadors i tobogans per jugar la mainada. Als anys 60 fou molt conegut; s’hi celebraven revetlles, casaments i tota classe d’esdeveniments.

Ens heu comentat que havíeu anat a casaments, trobades professionals… i que la canalla s’ho passava molt bé a la zona del parc infantil.

📷 Fotografies any 1963: Arxiu Quintana Torres (ACBG).

RESTAURANT EL CASINET

🏘 Estava situat molt a prop dels habitatges del pare Ignasi Puig, popularment conegudes com El Xup (pisos que van ser inaugurats l’any 1965 per l’alcalde Ramon Soldevila).

Es va obrir el 3 d’octubre de l’any 1966.

🗓 Possible data de tancament: de l’any 2001 al 2003?

Va ser molt conegut i freqüentat pels manresans i les manresanes.

Ens heu comentat que tenien com a especialitat el conill a la brasa amb allioli molt bo, i unes postres que gairebé han desaparegut de les cartes dels restaurants: el pijama (combinat de flam, gelat i fruita en almívar).

Inauguració del Restaurant “El Casinet” diari “Manresa” 3-10-1966.
Fotografia any 1963, Arxiu Quintana Torres (ACBG).

ELECTROMECÀNICA VILANOVA

Per publicitat de premsa dels anys 1950-1951, sabem que la botiga “Electromecànica Vilanova” era a la carretera de Vic número 8, però no sabem si va tenir altres emplaçaments.

🚩 Algun dels nostres seguidors ho sap?

Segons comentaris del pare d’una seguidora d’Instagram que havia treballat en aquesta botiga, estaria situada al carrer Guimerà 50 (actual establiment Mango), i va estar oberta fins a l’any 1981.

PINTURES MILLÁN

A la Plaça Infants hi havia la botiga “Pintures Millán”. Estava regentada pel conegut pintor nascut a Monistrol de Montserrat, ÀNGEL MILLÁN i RIGOL, que veiem al centre de la imatge.

📚 A la Galeria de Manresans Il·lustres de l’Ajuntament de Manresa hi podem trobar el retrat del químic, astrònom i jesuïta, Ignasi Puig i Simón, obra de Millán.

Es va posar en contacte amb nosaltres l’Adrià Puig Millán, nét de l’Àngel, i ens va dir que la que senyora que apareix a la fotografia escombrant era la seva àvia, i la persona asseguda, el seu besavi. Una gran aportació!

📷 Fotografia any 1968: Arxiu Quintana Torres (ACBG)

CALÇATS MESTRES

Al sector de la Plaça Gispert i rodalia ha desaparegut tot el comerç autòcton que hi havia.

A la imatge veiem una botiga coneguda, Calçats Mestres, situada al final del carrer Barreres davant la plaça Gispert, que fou fundada pel senyor Magí Mestres.

Ens heu comentat que era una botiga molt freqüentada per la gent del barri.

📷 Fotografia: Arxiu Apugem la Persiana

BAR LA PUBILLA

De fotografies i documentació de bars, no es troba material. Per sort, hem recollit aquesta imatge.

🏠 Bar La Pubilla, al carrer Puigterrà de Dalt número 6, de Manresa, al barri antic de la ciutat.

Com anècdota ens van comentar que era el local social d’un personatge manresà: “El Legionario” (José Ruta Sánchez).

📷 Fotografia any 1969: Arxiu Quintana Torres (ACBG)

VIATGES BAIXAS

Viatges Baixas, situat a la carretera de Cardona número 2, on fins fa poc hi havia la botiga “Sabatilles Vermelles”, que s’ha traslladat recentment.

Tingué molta anomenada en l’organització d’excursions d’un dia per anar a les platges properes: Castelldefels, Calafell, Comarruga, etc. i altres localitats de les comarques veïnes.

📷 Arxiu Antoni Quintana Torres (ACBG) any 1975.

ESPINALT VENDRELL 

Aquesta botiga va estar situada al carrer Guimerà, xamfrà amb el carrer Casanovas. Fou fundada pel Pere Espinalt Vendrell, comerciant molt afeccionat a visitar i conèixer fires. Junt amb Ramon Casals Cardona van ser els impulsors de la Primera Gran Fira de l’Ascensió de l’any 1952 celebrada a Manresa.

📷 Arxiu Apugem la Persiana.

IMPREMTA GOL

Un dibuix fantàstic d’en Ferran COSTA DURAN ens recorda la Llibreria i Papereria Gol, fundada l’any 1935 per l’Àngel Gol i situada a la carretera de Vic, xamfrà amb el carrer dels Esquilets.

El “TOP TEN” a la xarxa el va assolir aquesta fotografia:

Imatge de la plaça dels Infants de Manresa, on veiem 4 botigues conegudes de la zona: (de dreta a esquerra) Cansaladeria SALA, forn de pa MALET, Anís MORELL i Cistelleria BERNADICH. D’aquesta última botiga podeu trobar l’apunt històric a la publicació del mes de gener del 2019:
https://apugemlapersiana.wordpress.com/2019/01/15/abans-i-ara-2/

Fotografia any 1969: Arxiu Quintana Torres (ACBG)

Nota (1): Informació facilitada per l‘Arxiu de l’Ajuntament de Manresa, llibres d’actes  anys 1945-1957.