La Plaça Clavé i el carrer Urgell: una ruta comercial per tres places de Manresa. Repassem les seves botigues més importants

Un dels principals nuclis comercials i històrics de la nostra ciutat es concentrava al carrer Urgell. Aquest carrer era -i és encara- el nexe de tres places de la ciutat antigament plenes d’establiments i botigues de tota mena: la plana de l’Om, la plaça Anselm Clavé (Plaça Clavé) i la Plaça Valldaura (aquesta última havia estat una porta d’entrada a l’antic recinte emmurallat de Manresa).

Tant l’activitat comercial, social, i també cultural, van formar part durant anys d’aquesta zona que avui sobreviu com pot, res a veure amb l’esplendor comercial d’anys anteriors. Per exemple, en aquest eix va començar la seva aventura comercial la poderosa família Jorba, molt abans d’establir-se al carrer del Born.

A la fotografia, el carrer d’Urgell i la plaça Clavé, antigament coneguda com a Plaça Urgell. Va denominar-se Plaça Clavé quan es va instal·lar el monument dedicat a Anselm Clavé, l’any 1918, al bell mig de la plaça. En aquesta imatge podem observar encara l’antiga Farmàcia Balaguer. (Arxiu: Payàs Bertran)
Fotografia de la plaça Clavé l’any 2016 amb el monument a Anselm Clavé, de l’arquitecte Bernat Pejoan i Sanmartí. Al fons de la imatge encara es pot veure la façana comercial de la plaça. (Arxiu: Centre d’Estudis del Bages)

El carrer Urgell ha estat el bressol de botigues i negocis molt importants de la ciutat de Manresa. A continuació en repassarem els més rellevants i probablement més coneguts per tothom: la botiga de calçat fundada per Manuel Peñarroya -fabricant d’espardenyes- va obrir el 1928; l’establiment de cristalleria i parament de la llar El Caribú (situada al carrer Born cantonada amb Urgell) va obrir l’any 1941, i els magatzems de roba de vestir Valentí Iglesias van obrir el 1923. També destaquen d’altres negocis i establiments, com el tradicional Forn de Sant Joan i l’antiga casa Sileta (venedor de màquines de cosir). Tanmateix, diferents entitats i associacions van veure la llum en aquest eix, com el Centre Excursionista de la Comarca del Bages (1940) i el Cercle Artístic de Manresa (1930). Igualment, destaquen altres establiments mítics i molt recordats, com la Llibreria Boixeda (famosa pel seu arc triomfal per la diada de Sant Jordi), la Impremta Torras o la Tintoreria Lladó, situada a la plaça Clavé des del 1920. Durant una bona època, al carrer Urgell també s’hi va allotjar la Comandància de la Guàrdia Civil.

Més rutes comercials històriques:

Un passeig pels comerços de Manresa


Bibliografia:

  • COMAS, Francesc. Història de Manresa. Manresa: Ed. Zenobita, 2009
  • GARCÍA i CASARRAMONA, Gal·la. L’Abans. Recull gràfic 1876-1965. El Papiol: Efadós, 2001